Vakopleiding/Cursus | Hondentrimmen

Vanaf 1953 verzorgt het Huisdier Kennis Instituut (H.K.I). de Vakopleiding Hondentrimmen. Deze opleiding wordt jaarlijks geactualiseerd en aangepast.

 

Voor wie

Voor iedereen die het vak van hondentrimmer wil leren, als ondernemer of als (part-time) medewerker. Voor mensen die veel honden met een bewerkelijke vacht hebben. Voor een ieder die het boeiend vindt van zijn of haar hobby een echt beroep te maken.

De Vakopleiding Hondentrimmen bestaat uit 8 theorie-lesdagen (inclusief een slotdag en een examentraining), minimaal 80 dagen (640 uren) stage en tenslotte het theorie- en praktijkexamen.
Tijdens de theorie-opleiding komen voornamelijk de direct toepasbare en nuttige zaken aan de orde, waarbij veel aandacht uitgaat naar de vachtgroeicyclus en de huid. U profiteert van de lessen over verzorging, rassen, kynologie, de diverse technieken, hygiëne, ziekten en gezondheid, parasieten, anatomie, fysiologie en bedrijfsvoering. Tijdens de lessen ontvangt u tal van tips over de inrichting van de salon. De laatste lesdag (lesdag 7, de slotdag) wordt het proefexamen besproken, de rassenkennis getest, een presentatie gegeven over de praktijk-examens en zijn er praktische tips voor de knip-, pluk- en effileerhond.

U leert bij een praktijkadres de praktische vaardigheden van het Hondentrimmen. Het Huisdier Kennis Instituut heeft zo'n 100 aangesloten stageadressen door het hele land. U dient minimaal 80 dagen (640 uur) stage te lopen vóór aanmelding van het examen. Tijdens de stage werkt u met uw eigen trimgereedschap (de aanschafkosten zijn ongeveer € 900,00). Dit zijn gereedschappen die u later in uw eigen salon nodig zult hebben.
Al tijdens de stage bereidt het H.K.I. u optimaal voor op het praktijkexamen. Dat gebeurt tijdens een examentraining die kosteloos aan de opleiding is verbonden. Tijdens deze examentraining gaat bijna alles op dezelfde wijze als bij het praktijkexamen, alleen ontvangen de cursisten allemaal tips en aanwijzingen ter verbetering van de techniek en voorbereiding op het examen. Het HKI is erkend opleidingsinstituut door Aesculap. U kunt na start van de opleiding tot € 100,00 retour ontvangen op de aanschaf van een Aesculap Tondeuse. Bel ons voor de waardebon & het certificaat. Per cursist van het Huisdier Kennis Instituut is slechts één bon beschikbaar.

 

HKI hondje kleinPluspunten

 • Supersnelle kwaliteitsopleiding
 • Erkend door de A.B.H.B. en Dibevo
 • Wij zijn een Authorised Aesculap Groomin School
 • Ingeschreven in het C.R.K.B.O. (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs)
 • Aangesloten bij de N.R.T.O. (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding) en lid van de N.V.E. (Nederlandse Vereniging voor Examens).
 • Begeleiding door vakmensen (dierenartsen, dermatoloog, vachtdeskundige en toptrimster)..
 • De Vakopleiding is ingeschaald op NLQF/EQF niveau 3 en is daarmee qua niveau nationaal en internationaal vergelijkbaar met andere kwalificaties. Rechtsgeldig in 33 Europese landen.
 • Veel aandacht voor veiligheid en ergonomie.
 • De beste training voor de start van een eigen trimsalon.
 • De beste prijs-prestatieverhouding.
 • Theorie en praktijk zijn gelijktijdig, maar eventueel ook, indien gewenst, na elkaar te volgen.
 • Cursisten bepalen zelf wanneer zij inschrijven voor het examen. Theorie en praktijkexamen worden apart afgenomen. Voldoende cijfers blijven 5 jaar geldig.
 • Na het succesvol afleggen van zowel het theorie- als het praktijkexamen (3 onderdelen: knippen, plukken en effileren) ontvangen de kandidaten het Vakdiploma Hondentrimmen.

 

Cursusopleiding

Vooropleiding: Er is geen vooropleiding vereist.
Cursusduur vakopleiding: 8 Theorie-lesdagen van 09:30 – 16:00 uur (ongeveer 1 dag per maand). 
Cursusduur praktijk: Minimaal 80 dagen (640 uur).
Cursusplaats: Bunnik. 
Cursusplaats praktijk: Hondentrimsalon.
Cursusgeld: € 1.255,00. Dit bedrag is inclusief cursusmap, stagemap, koffie en thee (geen lunch).
Thuisstudie: Huiswerkvragen en bestuderen lesstof ca. 6 uur per week. 
Examen praktijk: Examinering op de onderdelen knippen, plukken & effileren.
Examen theorie: 80 Meerkeuze vragen.
Praktijkexamens: Maart/april & september/oktober (kijk voor de juiste datum bij "cursusdata").
Theorie-examens: Januari, mei, september & november (kijk voor de juiste datum bij "cursusdata").
Examengeld: € 347,50 (wordt in rekening gebracht na aanmelding voor het examen).
Vrijstelling: Er worden geen vrijstellingen verleend voor examen-onderdelen (ook niet voor behaalde onderdelen bij andere opleidingen).  
Studiebelasting:
950 uur (waaronder 640 uur stage en 55 contacturen)

 Klik hier voor de eerstvolgende start van de Vakopleiding Hondentrimmen