Besluit Houders van Dieren

Het Besluit Houders van Dieren stelt dat wie bedrijfsmatig werkt met dieren, een erkend Bewijs van Vakbekwaamheid moet hebben dat gericht is op de diergroep waar mee gewerkt wordt.

De vijf groepen gezelschapsdieren die onder dit Besluit Houders van dieren vallen zijn:

  • Honden & Katten
  • Herpeten (Terraria)
  • Overige zoogdieren
  • Vissen
  • Vogels

Voor de diergroep Honden & Katten bestond al een opleiding en bestond al de verplichting om een Bewijs van Vakbekwaamheid (Honden- en Kattenbesluit) te halen. Voor de overige 4 diergroepen is dit nieuw.

Wie op of na 1 juli 2014 bedrijfsmatige activiteiten start met dieren uit een van deze diergroepen moet vanaf 1 juli 2016 in het bezit zijn van een bewijs van Vakbekwaamheid voor de betreffende diergroep.
Wie al voor 1 juli 2014 begonnen is met dergelijke activiteiten, moet voor 1 juli 2020 een bewijs van Vakbekwaamheid voor de betreffende diergroepen hebben.

Deze termijnen gelden ook voor het verplicht aanwezig zijn van iemand met een bewijs van Vakbekwaamheid op tentoonstellingen, beurzen en markten waar dieren van (één van) deze vijf diergroepen aanwezig zijn.

Voor wie allemaal:

Een (groot)handelaar, een (hobby)fokker, organisator van beurzen of ondernemer/verkoper die bedrijfsmatig dieren uit bovengenoemde diergroepen houdt, is verplicht aan de extra eisen te voldoen. De eisen staan in een zogenaamd brondocument, waarbij de Certificeerbare Eenheden volledig benoemd staan.
Een rijk gesorteerde dierenspeciaalzaak (en/of tuincentrum) zal bij handel in kleine zoogdieren, vogels, vissen en herpeten deze vier gelijknamige certificeerbare eenheden moeten halen.
Fokkers, dierenpensions en asielen dienen voor wat betreft de fokkerij en opvang van honden en katten in het bezit te komen/zijn van de Certificeerbare Eenheid Honden & Katten.
Kinderboerderijen (mits deze geen bedrijfsmatige activiteiten uitvoeren met gezelschapsdieren), hondenuitlaatbedrijven en trimsalons vallen buiten de bepalingen van dit Besluit.

De inhoud van de Certificeerbare Eenheden van het Huisdier Kennis Instituut is volledig aangepast aan het brondocument, zodat u zich de totale verplichte vakbekwaamheid eigen kunt maken. De Certificeerbare Eenheden worden afgesloten met een, door de overheid erkend, Certificaat van Vakbekwaamheid.

Wilt u meer informatie? neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord!